Ikke varier språket

Hva skal til for å skrive godt? Et vanlig svar på det spørsmålet er at man bør variere språket. Noe som får mindre oppmerksomhet, er at det like ofte er det motsatte – nemlig å unngå å variere språket – man bør gjøre. I dette blogginnlegget skal jeg forsøke å bøte på dette ved å rette blikket mot noen eksempler der det å velge konsekvens framfor variasjon er det som skal til for å gjøre teksten klar og leservennlig.

Les mer

Ready for takeoff

Vi møter ofte argumentet om at man har et eget bransjespråk og er redd for at den faglige presisjonen vil forsvinne dersom man starter et klarspråksprosjekt i en bedrift eller en organisasjon. Denne motforestillingen er forståelig, men baserer seg ofte på en feilaktig oppfatning av hva klarspråk er.

Les mer

Fremtiden for framtida

Er du konsekvent når du velger mellom ulike stave- og bøyingsmåter? Og hvorfor bør du egentlig være det? I dette blogginnlegget får du noen råd om hvordan du skriver konsekvent, og noen tanker om hvorfor du bør gjøre det.

Les mer

Ridende rytter til hest

I den gamle barnesangen forteller Thorbjørn Egner om når en pepperkakebaker baker pepperbakekaker. Han bruker mange like og liknende ord for å beskrive pepperkakebakingen, og det er selvsagt et bevisst språklig og lyrisk virkemiddel. Noe liknende er det lett å gjøre (ubevisst) når vi selv skriver, og plutselig har vi sluppet en kilo pepper i røra og fått en saksbehandler som behandler saker i et saksbehandlingssystem.

Les mer

Økt bruk av ordet «økt»

Så var influensasesongen i gang, og akkurat hvilke(t) virus som sprer seg, er litt forskjellig fra år til år. Slik er det også med språklige virus, og det virker nærmest tilfeldig hvilket ord eller hvilken frase som plutselig sprer seg og dukker opp overalt. I år er det den «økte bruken» av ordet «økt» vi bør vaksineres mot.

Les mer

Nynorsk naudhjelp for statstilsette

For tilsette i forvaltninga kan det vera utfordrande å få fagspråket heilt på plass, og mange blir nok litt sveitte når dei i tillegg skal skrive nynorsk. For kva heiter «anmodningsvedtak», «egnethetsvurdering» eller «kjennelse» på nynorsk?

Les mer

Slik bruker du tankestrek riktig

Tankestreken er et nyttig lite tegn, som altfor ofte havner i skyggen av eller blir helt erstattet av bindestreken. Mange lurer også på hvorfor vi trenger å skille mellom tanke- og bindestrek – kan vi ikke bare ha én?

Les mer

Slik bruker du (ikkje) semikolon

Dei fleste skribentar går på eit eller anna tidspunkt gjennom ein semikolonfase. Det er heilt normalt og går som oftast over av seg sjølv. Står du fast eller er usikker, kan du finne hjelp i desse korte råda om semikolonbruk.

Les mer

Tre vanlege nynorskfeil du kanskje gjer

Skriveråd og skrivetips finst det mykje av, men ikkje alt er relevant på både bokmål og nynorsk. Her er tre nynorskfeil mange gjer, og tre enkle tips til å unngå dei.

Les mer

Vil du ha blogginnlegg, språktips og nyheter fra oss? Meld deg på nyhetsbrevet!

Et komplett tekstbyrå

Kontakt


Tlf. 21 39 69 30
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sosiale medier