Klarspråk: Skriv klarere

Skriv klarere med Totaltekst

Dette klarspråkskurset tar for seg de vanligste språklige utfordringene for dem som skriver brev, e-poster eller annen kundekommunikasjon i det daglige. Vår dyktige kursleder Hilde Strømsnes loser deg trygt gjennom fallgruver og snubletråder, og etter endt kurs vil du ha viktige og konkrete verktøy som hjelper deg i hverdagen.

Kurset egner seg for alle som har skriftlig kommunikasjon som en del av sin arbeidshverdag, og som trenger å friske opp språkkunnskapene sine.

Innhold

Kurset består av en blanding av teori og praktiske oppgaver. Målet er å gi deg konkrete verktøy og kunnskap du kan ta med deg inn i arbeidshverdagen din. Kurset tar cirka fem timer, men kan tilpasses etter behov.

Her er noen av temaene som vil bli gjennomgått:

I forhold til

Politikere og andre bruker uttrykket «i forhold til» i hytt og vær som om det skulle vært et oljefond. Vi ser på riktig bruk og hvordan du unngår at alt er i forhold til alt.

Fokus på fokus

Få ord i det norske språket er så utslitt og misbrukt som «fokus». Hva er riktig bruk, og hvilke alternativer finnes?

Setninger som ikke henger ordentlig sammen

Det er fort gjort å skrive ufullstendige setninger som blir uklare for leseren. Spesielt når det skal være fort gjort.

Aktivt språk

Passivt språk blir ofte kronglete og vanskelig å forstå. Å lære seg noen regler for å aktivisere språket er derfor en enkel måte å bli tydeligere på når du skriver.

Substantivsjuken

Hvorfor foreta innhøsting av epler når man egentlig høster epler? Uvettig bruk av substantiver gir teksten influensa og gjør den tung å lese. Vi gir deg vaksinen.

Særskrivingsfeil

Særskrivingsfeil (forveksles ofte med orddelingsfeil) gjør vondt i øynene og skaper stort engasjement i sosiale medier. «Alle» vet at det er feil, men likevel trår mange galt – fra butikker som selger «lamme lår», til bedrifter som lover å «jule nissen». Her gir vi deg enkle huskeregler, slik at teksten din unngår å bli latterliggjort.

Tips og hjelpemidler

Det finnes mange gode oppslagsverk og hjelpemidler som er gratis tilgjengelige på nettet. Vi lærer deg hvor du finner dem, og hvordan du bruker dem.

Kursleder

Hilde Strømsnes – spesialist i klarspråk

Hilde Strømsnes er blant landets fremste spesialister i klarspråk og en av få som har bestått Språkrådets kompetanseprøve i både bokmål og nynorsk, og Språkrådet anbefaler henne derfor uten forbehold. Hilde har erfaring med klarspråkskurs for både offentlige og private virksomheter, og tidligere kursdeltakere forteller at hun er pedagogisk, tålmodig og tydelig.

Kontakt oss

Vil du vite mer?

Send oss en forespørsel, så tar vi kontakt med deg snarlig (som regel innen en time).

Spørsmål?

Ring oss på 21 39 69 30
eller send en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vil du ha blogginnlegg, språktips og nyheter fra oss? Meld deg på nyhetsbrevet!

Et komplett tekstbyrå

Kontakt


Tlf. 21 39 69 30
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sosiale medier